Kínai kel – A ropogós ázsiai csoda, ami meghódította Európát
Ha még nem barátkoztál meg a kínai kellel, akkor itt az idő! Ez a zöldség nemcsak egészséges, hanem sokoldalúan felhasználható, finom és még pénztárcabarát is. De mit érdemes róla tudni? Hol és hogyan terem? Mikor a legfrissebb, és mire figyelj vásárláskor? Na és persze: mit készíthetsz belőle? Ebben a cikkben mindent megtudhatsz róla, amit egy tudatos vásárlónak érdemes!
A kínai kel (latinul Brassica rapa subsp. pekinensis, angolul nappa cabbage) a keresztesvirágúak családjába tartozik, és nevével ellentétben nemcsak Kínában népszerű. Ismert még pekingi kelként, pekingi káposztaként, néha „napa káposzta” néven is emlegetik angol nyelvterületen.
Vásároljon kínai kelt és más zöldségeket kedvező áron a Vegapont webáruházból.
Vegapont.hu, az üzleti vásárlók zöldség webáruháza.
Származási helye Kelet-Ázsia, Kínában már több mint 1500 éve termesztik, és onnan terjedt el előbb Japánban és Koreában, majd Európában és Észak-Amerikában. Európába a 20. század második felében érkezett meg komolyabban, azóta stabil szereplője lett a zöldségespultoknak – és egyre több háztartás konyhájának is.
Mi a különbség a kínai kel és a pak choy között? És mi az a bok choi?
A kínai kel és a pak choi első ránézésre valóban hasonlítanak egymásra, de botanikai szempontból, ízben, állagban és felhasználásban is különböznek.
A kínai kelnek puha, hosszúkás, hullámos levelei vannak, amelyek világoszöld színűek, fehér, lédús levélnyéllel. Íze enyhe, kissé édeskés, állaga ropogós, még hőkezelés után is.
Felhasználás: kimchi, levesek, wokos ételek, saláták.
Fő jellemző: jól beszívja a fűszereket, kiváló fermentálásra.
Téves név: angolul gyakran „Chinese cabbage”-nek hívják, de ez félrevezető lehet, mert a pak choira is használják néha ezt a kifejezést.
A pak choy kisebb, kompaktabb, sötétzöld levelekkel és vaskos fehér vagy zöld szárakkal rendelkezik. Az íze karakteresebb, enyhén borsos, „káposztásabb” a kínai kelnél, ugyanakkor frissítően lédús. A bok choy és a pak choi gyakorlatilag ugyanazt a zöldséget jelöli, csak különböző angol nyelvterületeken másképp nevezik (a bok choy inkább amerikai, míg a pak choi inkább brit elnevezés).
Felhasználás: leginkább keleti levesekhez, gyors wokos ételekhez, párolva vagy grillezve.
Fő jellemző: szára húsos és ropogós, levelei pedig gyorsan megfőnek.
Főzésnél fontos: szárát és levelét érdemes külön kezelni, mert más-más hőkezelési időt igényelnek.
3. Fontossága a konyhában
Értékelés: 4/5
Bár nem tartozik a magyar konyha klasszikus alapanyagai közé, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az ázsiai ételek térnyerése, a tudatos táplálkozás iránti igény és a fermentált ételek divatja mind segítették előretörését. Könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető, salátákban, levesekben, pirított ételekben is megállja a helyét.
4. Melyik része ehető?
A kínai kel teljes egészében ehető: mind a levelei, mind a vastagabb torzsa része fogyasztható. A levelek világosabb, sápadt zöldek, lédúsak és enyhén édesek. A torzsa vastag, ropogós, de hőkezeléssel kiválóan puhul. Nincs mérgező része, de a túl öreg vagy romlásnak indult darabokat kerüljük el – ilyenkor a levelek sötétednek, fonnyadnak, keserűvé válhatnak.
5. Egészségügyi előnyök – vitaminbomba a hűtődből
A kínai kel igazi tápanyagbajnok:
- Rendkívül gazdag A-, C- és K-vitaminban
- Kiváló forrása folsavnak, káliumnak, kalciumnak és antioxidánsoknak
- Alacsony kalóriatartalma miatt ideális fogyókúrázóknak
- Magas rosttartalma támogatja az emésztést
A hagyományos kínai gyógyászat szerint segíti a test „lehűtését”, csökkenti a gyulladásokat, és jótékony hatással van a bélrendszer működésére. Ráadásul lúgosító hatású, ami segíthet a sav-bázis egyensúly fenntartásában.
6. Termelési sajátosságai
A kínai kel hidegtűrő növény, ami azt jelenti, hogy kifejezetten jól bírja a hűvösebb időjárást. Leginkább tavasszal és ősszel termesztik, mivel a nagy nyári melegekben könnyen magszárba szökhet (azaz virágot hoz, ami rontja az élvezeti értékét).
- Szabadföldön és fóliasátorban is termeszthető
- Magyarországon is termesztik, főként tavasszal és ősszel kerül hazai áru a piacokra
- Legnagyobb európai termelő: Olaszország, Spanyolország és Hollandia
- Import termékkel főleg tél végén és nyár elején találkozhatunk
7. Hogyan válassz jó minőségű kínai kelt?
Nem túl bonyolult felismerni a jó minőségű darabot, de azért van néhány aranyszabály:
- A fej legyen tömör, súlyos, feszes tapintású
- Levelei legyenek élénk zöldek vagy világoszöldek, ne sárguljanak
- Ne legyenek rajta barna foltok vagy puha, rothadó részek
- A torzsa ne legyen nyálkás vagy kellemetlen szagú
8. Hogyan tárold?
A kínai kel hűtőszekrényben, műanyag zacskóban vagy frissentartó dobozban tárolva akár 1-2 hétig is eltartható. Fontos, hogy ne legyen nedves a tárolás kezdetén, mert akkor könnyebben romlik. Ha csak részben használtad fel, a vágott felületet fedd le fóliával!
9. A világ konyháiban
A kínai kel igazi világutazó zöldség:
- Kínában főként párolva vagy wokban sütve használják, szójaszószos mártásokkal
- Koreában a már említett kimchi fő alapanyaga
- Japánban gyakori levesbetét, de savanyítva is fogyasztják
- Európában leginkább salátákban és wokételekben népszerű
10. Egy ikonikus recept: Kimchi
Ha csak egy ételt próbálnál ki a kínai kelből, legyen az a kimchi! Ez egy koreai eredetű, csípős-savanyú fermentált saláta, amit kínai kelből, fokhagymából, gyömbérből, újhagymából és chili pehelyből készítenek. Napokig-hónapokig fermentálják, és fantasztikus probiotikum bomba!
11. Konyhai tippek és trükkök
A kínai kel szuperül működik a következő formákban:
- Salátának nyersen, például ecetes-olajos dresszinggel
- Wokban pirítva fokhagymával, gyömbérrel, szójaszósszal
- Levesbetétként, akár húslevesekben is
- Töltött változatban, mint a töltött káposzta, csak egy könnyedebb verzióban
- Gyömbér
- Fokhagyma
- Szójaszósz
- Chili
- Rizsecet
Amit inkább kerülj: erősen füstös, túlzottan zsíros fűszerek vagy ételek, mint például a füstölt szalonna vagy nehéz tejfölös mártások – ezek elnyomják a kel finom, lágy ízét.
Összefoglalás
A kínai kel egy olyan zöldség, amit könnyű megszeretni: egészséges, könnyen kezelhető, sokféleképp elkészíthető, és még szép is! Ha eddig csak kerülgetted a boltban, legközelebb bátran tedd a kosaradba – a tested, a pénztárcád és az ízlelőbimbóid is hálásak lesznek érte! 🥬💚